Internetvervuiler - vuilnisbak

De internetvervuiler

De internetvervuiler

Ik schreef voor Venefica een tekst over het verschil tussen tekstschrijvers en copywriters. Natuurlijk zijn er nog andere soorten schrijvers, zoals de meest gevreesde soort: de internetvervuilers. Wat doen ze en waarom doen ze het?

Wat is een internetvervuiler?

Een internetvervuiler schrijft geen teksten om iemand te informeren. Ook echte verkoopteksten kun je het niet noemen. Al is verkopen wel het uiteindelijke doel. Ze schrijven namelijk teksten om hoger te komen in Google en co, en om een website te vullen. Vaak zie je dat ze voor één website verschillende teksten schrijven die erg weinig van elkaar verschillen. Regelmatig zijn er zelfs dezelfde zoekwoorden in verwerkt.

Huh, was dat niet slecht voor de SEO?Internetvervuilers - oud en verlaten

Jep, dat klopt. Google houdt niet van internetvervuilers. Een website die gevuld is met dergelijke teksten zal wellicht nooit hoog scoren. Waarom het dan toch nog gebeurt? Omdat mensen blijven geloven dat het wél werkt. Zo worden er ook nog steeds bewust fouten gemaakt, puur voor de potentiële klant die het ook fout schrijft. Volledig overbodig: Google houd rekening met schrijffouten.

Waarom zijn er dan internetvervuilers?

Een geval van vraag en aanbod. Hoewel ik steeds opnieuw aan (potentiële) klanten uitleg dat het ‘fout’ is en je zelfs ranking kost, kiezen velen er toch voor. En tja, ook bij  mij moet er brood op de plank. Helaas heb ik op dit moment nog niet de luxe om vervuilvragers per definitie af te wijzen. Ik ben een erg principieel iemand. Maar het principe dat mijn jongens niets te kort mogen komen, weegt zwaarder. En ik gok dat er met mij veel mensen zijn die het om deze reden (noem het even geld in het algemeen) ook doen.

Trek ik dan nergens een grens?

Laat ik maar meteen erg duidelijk zijn: ik heb wel degelijk een grens. Hoewel ik gerust een website vol wil plempen met bijna duplicate content, doe ik niet alles. Zo weiger ik teksten te schrijven waar ik echt niet achter kan staan. Waar ik dan aan denk? Ik heb bijvoorbeeld al een paar keer geweigerd om onwaarheden in een tekst te zetten. Ook een tekst over een samenzweringstheorie liet ik aan me voorbijgaan.

Ik weigerde ook om trouwgeloften te schrijven. Al was dat niet omdat ik tegen het huwelijk ben. Ik heb alleen geen romantische vezel in mijn lijf. 😉

Op naar een schone toekomst!

Natuurlijk wil ik geen internetvervuiler blijven. In de toekomst wil ik zo weinig mogelijk ‘vulling’ schrijven en vooral zorgen voor waardevolle content. Maar voorlopig besmeur ik het wereldwijde web nog af en toe. En wees eerlijk: hoe hard valt dat op, in die gigantisch grote vuilnisbelt? 😉

Heb jij nog internetvervuiling nodig of een nuttige(re) tekst? Neem dan contact op, ik schrijf echt bijna alles! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *