Insecten - bedwants

Insecten

Insecten

De meeste mensen zijn natuurlijk niet zo’n liefhebber van insecten. Of het moesten entomologen zijn. Ikzelf krijg echter gewoon de kriebels van die kruipende (of vliegende) wezens. Sterker nog: ik heb met enige regelmaat flinke nachtmerries met deze dingen in de hoofdrol.

Insecten - kakkerlakken

Ontstaan

Eigenlijk heb ik geen enkel idee waardoor of wanneer deze – nog net geen – fobie is ontstaan. Als heel klein Karolientje had ik in ieder geval nergens last van. Insecten vinden, vangen en bestuderen was zelfs enigszins een hobby van me. Ik maakte geen onderscheid: ik hield van lievenheersbeestjes, maar ook van pissebedden en ander krioelend ongedierte. Misschien heeft de film die ik ooit keek bij mijn grootvader er mee te maken. Het was een erg vieze film over Alice in Wonderland, waar een scène inzat met VEEL insecten.

Eng, enger, engst

Insecten - kop

In tegenstelling tot veel mensen heb ik geen schrik voor spinnen. Ik weet ook niet of ik echt ‘angst’ voel bij insecten. Wel als ik me bevind tussen iets teveel giftige gevallen, zoals wespen, maar verder is dat denk ik niet de correcte omschrijving. Ik denk dat ‘walging’ veel beter verwoord wat ik voel. Welke ik dan het allerergst vind? Wantsen! Ik bedoel: ze maken een hoop herrie als ze vliegen, blijven hangen in je haar, stinken als je er aankomt en kraken als je er per ongeluk op trapt.

Geen moordenaar der insecten

Ik ben echter geen bewuste moordenaar, als ik er op ga staan (of op andere wijze een leven beëindig; laatst onthoofde ik een wesp met een autoraam ), dan is dat nooit expres. Ook al vind ik het vreselijke wezens, ik leef wel volgens het principe ‘live and let live’. Ik begrijp het nut van deze engerds en snap dat het een probleem is dat er steeds minder insecten zijn. Dat neemt echter niet weg dat er op dit moment een flink overschot aan wantsen is en ik dus alweer een paar nachten droom over kriebelende dingen. 🙁

Heb jij ook zo’n hekel aan insecten? Of heb jij een probleem met andere beestjes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *