moeder

Ondernemende mama

Ondernemende mama

Er wordt veel geschreven over ondernemen als moeder. In de meeste gevallen wordt gesteld dat het ontzettend zwaar is. Wat mijn mening is? Die blijf ik je schuldig. Ik heb namelijk geen vergelijkingsmateriaal. Niet alleen was ik al ondernemer voordat ik moeder werd, ondernemer zijn werd mij met de paplepel ingegeven.

Geboren tussen de auto’s

Mijn beide ouders heb ik uitsluitend als ondernemers gekend. Mijn vader was wel ooit werknemer geweest. Hij had eerst een bloeiende, maar erg korte carrière gehad bij het leger. Daarna werkte hij nog enkele jaren bij een garage. Tot hij vond dat hij dat ook net zo goed als eigen baas kon en dat deed hij dus al de nodige jaren toen ik arriveerde. Mijn eerste baanervaring had ik in het bedrijf van mijn ouders. Daar heb ik gewerkt tot mijn 21e, tot ik besloot naar Nederland te verhuizen.

Nederland

De eerste jaren dat ik hier woonde, werkte ik wel in loondienst. Er moet brood op de tafel, zoiets. Maar na een paar jaar kochten Wolf en ik een huis en onze eigen zaak was niet veel later een feit. Net als mijn ouders, kozen ook wij ervoor om een zaak te beginnen in replica’s, Motorious.

Een paar jaar later kwam onze eerste zoon ter wereld en werd hij mijn hoofdtaak. Al had ik, zonder enige overdrijving, een paar minuten na aankomst (van het ziekenhuis, jongens zijn beide daar geboren met een keizersnee) reeds een klant aan de telefoon. Het behoeft dan ook geen verdere uitleg dat ik vrij makkelijk weer meedraaide, hetzij op een lager pitje dan eerst.

Nummer twee

Dat pitje werd niet meer echt hoger tussen nummertje 1 en 2 in. Onze oudste was net op de peuterspeelzaal gestart, toen ons kleinste ventje ter wereld kwam. Hij was er eentje die veel aandacht vroeg. Of beter gezegd: eiste. Het eerste anderhalf jaar was hij meestal niet ver van me verwijderd. Meestal vond je hem zelfs in een draagdoek op mijn rug of buik terug. Veel meer dan de administratie en mails beantwoorden deed ik dan ook niet voor ons bedrijf in die periode.

Peuterspeelzaal part two

Vervolgens kwam het ogenblik dat ook de jongste twee ochtenden per week van huis weg was. Het moment dat ik weer wat meer kon doen. In eerste instantie bracht ik die tijd opnieuw door in de garage, hielp ik weer mee met de auto’s. Toch voelde dat niet meer als ‘van mij’. Wolf ontwikkelde een eigen manier van werken over de jaren. Een eigen systeem. In mijn achterhoofd begon dan ook een plan te ontwikkelen om iets voor mezelf op te zetten.

Mijn vader

Opeens bleek mijn vader ongeneeslijk ziek. Niet alleen een van de meest moeilijke en verdrietige periodes in mijn leven, maar ook een erg confronterende. Dit deed me namelijk beseffen dat ik al die jaren in auto’s was blijven hangen, omdat dat hetgeen was wat mijn vader deed. Na zijn overlijden, begreep ik dat IK dat niet meer wilde. Dat ik een compleet andere kant op wilde gaan: ik wilde schrijven en ‘iets doen met IT’! Venefica werd geboren.

RDW trekt de stekker eruit

Niet veel later kregen we een erg koude mededeling op ons ons dak van een RDW-werknemer: datgene waar wij ons meeste geld mee verdienden, mocht niet meer. We hadden nog een half jaar waarop we alle lopende projecten konden afwerken en aanbieden bij hen, daarna was het klaar. Plotseling was de zaak die we naast Motorious aan het oprichten waren – Venefica dus – iets dat al snel erg concreet moest worden.

Verder met Venefica

Ondertussen zijn we alweer een paar jaren verder. Motorious is geslonken tot een klein bedrijfje dat nog wat onderdelen verkoopt. Venefica werd ook voor Wolf het ‘hoofdbedrijf’. Onze weg is verder uitgestippeld en veel duidelijker geworden. Ik spendeer de meeste van mijn tijd inderdaad aan schrijven. Daarnaast geef ik workshops en ben ik consultant. Oh, en ben ik ook nog coach. Wolf werkt eveneens als consultant en als ‘allround IT’er’: reparaties, netwerk- en systeembeheer,… U denkt het, hij doet het. 😉 We zijn blij met waar we nu staan, al hebben we natuurlijk nog de nodige plannen voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *